address-book-2152429_1920

Waarom zeg je ‘Ik hou van jou’?

Een groot deel van de sessies die ik geef is gericht op het nemen van verantwoording over je eigen geluk en je eigen leven. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Bewustwording

Verantwoording nemen voor je eigen leven klinkt best wel logisch. Het is immers jou leven… Toch? En hoezo doe je dat dan nu nog niet? En hoe doe je dat dan wel? Eigenlijk is verantwoording nemen voor je eigen leven eigenlijk pas stap twee. Je kunt namelijk geen verantwoording voor iets nemen als je je niet bewust bent waarom je dat blijkbaar nu nog niet doet. Stap één is dan ook bewustwording. Een goede eerste stap voor bewustwording is het bekijken van je motivaties achter de dingen die je doet en de dingen die je zegt. Ik zal een voorbeeld geven. Stel, je zegt tegen je partner: “Ik hou van je”. Zeg je dat dan omdat je oprecht even aan je partner wilt laten weten dat je heel veel van hem of haar houd? Of zeg je het omdat je op dat moment bijvoorbeeld een moment hebt waarop je even de bevestiging nodig hebt dat hij of zij heel veel van jou houdt? Een goede manier om dat te weten te komen is je voor te stellen hoe je jezelf zou voelen als hij of zij het niet terug zou zeggen. Want eerlijk is eerlijk, vaak is het een uitwisseling van “ik hou van jou’s”. Dus zeg je het omdat je wilt dat het tegen jou gezegd wordt? Of zeg je het uit oprechte liefde in dat moment?

Confronterend

Hierbij wil ik nog wel even kwijt: er is niks mis mee om het te zeggen omdat je even bevestiging nodig hebt. Maar het is wel goed om je eigen motieven duidelijk te hebben. Om welke reden je het op dat moment ook zegt, het is altijd goed. Veroordeel jezelf niet als je conclusie is dat je tegen je partner zegt dat je van hem of haar houdt met de bedoeling het even terug te horen. Het is ok. Echt. En dat geldt voor welke motivatie je ook maar gaat vinden bij de dingen die je doet en de dingen die je zegt. Het zegt iets over wat je nodig hebt en over hoe je je voelt. En dat is niet iets om te veroordelen, bewustwording kan best wel confronterend zijn… Verantwoordelijkheid nemen over je leven begint bij bewustwording, bijvoorbeeld het duidelijk hebben van je motieven. Als je dat op termijn duidelijk hebt, dan kun je andere keuzes gaan maken die weerspiegelen wat je nodig hebt of graag wilt. Maar dan niet vanuit een verborgen agenda, maar vanuit oprechtheid. En dan ben je begonnen met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en daarmee ook voor je eigen geluk.