dove-3426187_1920

Vertel me wat ik moet doen: de sabotage van je innerlijke autoriteit

We leven in een wereld waarin we meer keuzevrijheid dan ooit hebben om te kiezen wat we willen doen. Je kunt zelf bepalen wat voor werk je doet, of je een relatie wilt en wat voor relatie dan, of je wel of niet trouwt of je wel of geen kinderen wilt. Je kunt zelf kiezen waar je gaat wonen en met wie en ga zo maar door. Oftewel: meer mogelijkheden dan ooit om in je innerlijke autoriteit te stappen.

En doordat je zoveel keuzevrijheid hebt, heb je ook meer mogelijkheden dan ooit om keuzes te maken die echt passen bij wie je bent. En je hebt dus ook meer mogelijkheden dan ooit om je Zielsmissie te gaan leven.

Benutten van je keuzevrijheid

We hebben alleen heel veel moeite om de keuzevrijheid die we hebben ook echt te benutten. We laten ons beïnvloeden door wat onze ouders vinden, wat we denken dat de mensen om ons heen vinden, wat je partner vindt en ga zo maar door.

En op zich is het heel erg logisch dat we dat doen. Als kind leer je namelijk al snel dat anderen beter weten wat goed voor je is dan jij zelf. Je leert al snel dat je ouders bepalen wat goed voor je is en wat je moet doen. En als je naar school gaat dan vertelt je leraar precies wat je moet doen. Als je gaat werken, dan vertelt je baas of manager je wat je moet doen. En ook in onze vrije tijd vallen we vaak terug op wat we vanuit sociale druk moeten doen of wat in de maatschappij als normaal of wenselijk wordt gezien. En dus leren we nooit echt intunen op wat we zelf eigenlijk willen. We leren nooit echt intunen op onze innerlijke autoriteit.

Nieuwe externe autoriteit

Als je al even op het spirituele pad wandelt, dan ben je je hier waarschijnlijk min of meer van bewust. Je bent misschien nog bezig om te identificeren waarom je bepaalde dingen eigenlijk doet en tegelijkertijd probeer je te ontdekken wat je eigenlijk wilt en waar je blij van wordt: oftewel waarom je hier op aarde bent.

En wat ik dan vaak zie gebeuren is het volgende: in plaats van echt in te tunen op wat jij wilt, dus op je eigen innerlijke autoriteit, komt er een nieuwe externe autoriteit in de plaats van degenen waarvan je je met veel moeite aan het losmaken bent: het Universum, of je Gidsen, of je Engelen.

Het is natuurlijk superfijn als iemand je vertelt wat je hier komt doen, welke taak je ‘moet’ vervullen om dit leven ‘succesvol’ te laten zijn. Maar zodra je vraag wat je moet doen of wat de beste volgende stap is dan geef je weer je innerlijke autoriteit weg. En daarmee ook de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Om raad vragen

Natuurlijk kunnen we raad vragen aan onze Gidsen of aan de Engelen. Maar niet om te bepalen wat we ‘moeten’ gaan doen. Dat is echt aan jouzelf. Er is niets wat moet, er zijn alleen dingen die mogen. Als je eenmaal hebt bepaalt ‘wat’ je wilt kun je voor het ‘hoe’ terecht bij je Gidsen, je Orakelkaarten of de Akasha Kronieken.

De volgende keer dat je merkt dat je de neiging hebt om te vragen ‘wat’ je volgende stap moet zijn, denk hier dan aan. Neem echt de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes en kies zelf. En maak het jezelf ook niet te moeilijk. Als je voor een keuze staat wat je volgende stap kan zijn is het ook niet meer dan dat: de volgende stap. Het is geen keuze die de rest van je leven bepaalt wat je doet. Het is het uitproberen van een idee. En staat het idee je aan dan ga je er mee door. Kom je er na een paar maanden achter dat het idee je niet aan staat: ook prima, dan kies je dan voor iets anders.

Maar kies er voor omdat je het wilt. Niet omdat iemand of iets je het idee heeft gegeven dat het moet.