woman-3435842_1280

Levenslessen en de Wet van de Aantrekkingskracht

Vaak komen we keer op keer in dezelfde soort situaties terecht. Je krijgt op je werk niet de waardering die je eigenlijk zou moeten krijgen, dus je gaat op zoek naar een andere baan. In het begin gaat alles goed, maar op een gegeven moment merk je dat je weer geen waardering krijgt voor je werk. De cirkel is weer rond en je gaat weer op zoek naar een andere baan. 

Of je zit een relatie waarin je maar niet de aandacht en de verbinding krijgt die je eigenlijk zou willen, bijvoorbeeld doordat je partner heel erg veel werkt. Het kan zelfs zijn dat je partner het werken gebruikt als excuus om minder thuis te hoeven zijn. Je bent er klaar mee en je beëindigt de relatie. Je ontmoet een nieuwe partner en na een tijdje gebeurt er weer precies hetzelfde. Of bijna hetzelfde in een iets andere vorm. Je nieuwe partner uit het niet door buitensporig veel te werken, maar door een heel druk sociaal leven te creëren. Hierdoor lijkt het een andere situatie, maar uiteindelijk heb je weer niet de relatie die je eigenlijk wilt. 

Levenslessen

Als reactie op dit soort terugkerende situaties hoor ik vaak: “Oh, ik heb een les te leren. Die had ik na de eerste keer nog niet geleerd, dus vandaar dat ik deze situatie nog een keer tegen kom.” En nog een keer. En nog een keer. Net zo lang tot je ‘de les’ hebt geleerd. Persoonlijk kijk ik hier anders tegenaan. En ik  vind de benadering van deze situaties als ‘levenslessen’ altijd een beetje jammer. Dat impliceert namelijk dat je er niks aan kunt doen. De enige manier om uit dit patroon te komen zou dan het ‘leren van de les’ zijn.

Eigenlijk komt het er op neer dat we hier op aarde komen om een aantal ‘lessen’ te leren, zonder dat we weten welke. Lijkt mij best sarcastisch! Je wordt met allerlei negatieve ervaringen om je oren geslingerd tot je een les hebt geleerd waarvan je niet eens wat de les dan precies is. Moet je je eens voorstellen dat ze dat zo doen op school of op je werk! Je moet leren rekenen, maar dat wordt er niet bij gezegd. In plaats daarvan kom je in de ene nare situatie na de andere terecht totdat je hebt geleerd om te rekenen. Je zou meteen in opstand komen. En terecht overigens…

Wet van de Aantrekkingskracht

Het grappige is dat de term ‘levenslessen’ alleen om de hoek komt kijken als het gaat over negatieve situaties. Als het gaat over positieve situaties dan is er geen sprake van een ‘levensles’. Nee, in dat geval is het dankzij de Wet van de Aantrekkingskracht. Volgens de Wet van de Aantrekkingskracht trekken we situaties in ons leven aan die energetisch overeenkomen met de keuzes die wij in het dagelijks leven maken. Met nadruk overigens op energetisch, want vaak wordt dit veel te letterlijk opgevat, maar hierover een andere keer meer.

Dit verklaart natuurlijk heel goed waarom veel mensen steeds opnieuw in dezelfde soort situaties terecht komen. En vaak zien ze er inderdaad wel iets anders uit, zoals in het voorbeeld hierboven, maar komen ze uiteindelijk wel op hetzelfde neer. Dit komt omdat we eigenlijk nog precies hetzelfde doen en we dus nog steeds in een patroon van bijvoorbeeld afhankelijkheid zitten. En zolang je zelf geen acties onderneemt om uit dat patroon te komen zal dit thema ‘afhankelijkheid’ op alle mogelijke manieren terugkomen in de situaties die je tegenkomt in je leven.

Wat kun je hier mee?

Nu kun je je afvragen waarom ik het belangrijk vind om hier een blog aan te wijden. Immers, de situatie is exact dezelfde ongeacht of je het ziet als ‘levensles’ of als een gevolg door de Wet van de Aantrekkingskracht. Dat klopt. Maar de reden dat ik het verschil zo belangrijk vind is dat het stempeltje ‘levensles’ je als het ware in een soort slachtofferrol drukt. Je kunt er immers niks aan doen. Het brengt een soort passieve acceptatie met zich mee. Maar als je er naar kijkt als een gevolg van de Wet van de Aantrekkingskracht dan kun je jezelf af gaan vragen in wat voor patroon je zit als je dergelijke situaties blijkbaar aantrekt. En daar kun je iets mee. En dan kun je dus ook je patroon doorbreken om ervoor te zorgen dat dat ook de laatste keer was dat je in die situatie terecht bent gekomen.

Wil je dat ik met je mee kijk welke patronen jou dwarsbomen? Klik dan hier.