adventure-1807524_1920

Krijg jij voldoende steun uit je omgeving?

Eén van de onderwerpen die met enige regelmaat terug komen in mijn sessies is steun vanuit de omgeving. 

Het spirituele pad

Als je je eenmaal op het spirituele pad begeeft dan gaat er een wereld voor je open van mogelijkheden, kennis en inzichten. En het is heel erg natuurlijk om dit met je omgeving (en dan vooral je partner, familie en vrienden) te willen delen zodat je deze reis samen kunt maken. 

Maar waarschijnlijk ben je er al snel achter gekomen dat zij er helemaal niet voor open staan. En dat niet alleen, maar ze lijken je ook niet echt (of zelfs echt niet) te ondersteunen in jouw ontwikkeling. Ze begrijpen niet waarom het ineens zo nodig is om tijd te besteden aan mediteren en yoga, ze zien het nut niet van edelstenen en orakelkaarten en ze snappen al helemaal niet dat je er geld aan uit geeft. 

En hierdoor kan het echt zijn dat je je niet gesteund voelt! Je spirituele ontwikkeling is heel erg belangrijk voor je geworden en je vindt totaal geen aansluiting bij je omgeving. Sterker nog, soms lijken ze je wel te dwarsbomen! Alsof ze helemaal niet willen dat jij je ontwikkeld. 

De andere kant

Wat is er aan de hand? Om daar achter te komen gaan we het even van de andere kant bekijken.

Iemand die je goed kent begint ineens te praten over dingen waar je wel vaag van gehoord hebt misschien (of misschien ook niet). Hij of zij doet ineens heel anders en wil eigenlijk dat jij ook mee doet. En diep van binnen word je bang. Bang voor verandering. Bang voor wat er gaat gebeuren. Want weet je, op een onbewust niveau weet iedereen wat er energetisch gebeurd als iemand in zijn of haar omgeving gaat veranderen. De energie veranderd en dus staat er verandering aan te komen. 

En natuurlijk kan verandering positief zijn! Maar dat is niet wat je overlevingsinstinct je vertelt als er verandering aan komt. Je gaat je vastklampen aan wat er is, aan hoe het voor jouw gevoel hoort te zijn. Je overlevingsinstincten nemen het over en je ondersteunt degene niet die aan het veranderen is, want het is een bedreiging. En kan het interessant of positief zijn? Misschien, maar daar sta je niet voor open als je reageert vanuit angst. Want je bent vooral bang de ander kwijt te raken. 

Kiezen uit liefde of angst?

Dat is wat er doorgaans aan de hand is op het moment dat jij je niet ondersteund voelt door je omgeving. Het is niet dat ze je niet het beste gunnen. Het is niet zo dat ze geen beter leven voor je willen. Maar ze handelen vanuit hun eigen angst. 

Wat kun je daar aan doen? Heel eerlijk, niet zoveel. Je kunt met ze praten, zodat ze wellicht zelf gaan beseffen dat jouw ontwikkeling niet “eng” is en dat er niks is om bang voor te zijn. 

Waar wat nog veel belangrijker is: besef zelf dat je geen goedkeuring van anderen nodig hebt, ook al wil je het nog zo graag. Besef zelf dat je geen toestemming van anderen nodig hebt om jouw eigen pad te bewandelen. Besef dat het niet de taak van anderen is om jou te begrijpen. 

Als je zelf anders omgaat met jouw verwachtingen van steun, dan wordt het gemakkelijker om de hele situatie met iets meer afstand te bekijken. Dan wordt het ook gemakkelijker om in te zien dat juist het gebrek aan steun uiteindelijk voort komt uit liefde voor jou. Het wordt alleen een beetje op een disfunctionele manier geuit. 

Want laten we eerlijk zijn: bijna iedereen maakt het overgrote deel van zijn of haar keuzes gebaseerd op angst. En dat is dus niet anders voor de mensen in jouw omgeving. Maar alleen al het beseffen hiervan kan zorgen voor een wereld van verschil in hoe je het gedrag van je omgeving ervaart.