almond-blossom-5013580_1920

Is alles wat in jouw leven gebeurd je eigen schuld?

Als je al een tijdje op het spirituele pad bent dan komt het concept dat je je eigen leven en je eigen omstandigheden vormgeeft je vast niet vreemd voor. Maar daarmee komt vaak ook meteen de vraag: is alles wat me gebeurd mijn eigen schuld?

In zichzelf is weten dat je je eigen leven creëert een heel erg krachtig iets om te weten! Als je namelijk je eigen omstandigheden op de een of andere manier creëert dan wil dat dus ook zeggen dat je voor jezelf andere omstandigheden kunt creëren. 

Alleen in de praktijk gebeurt er vaak iets anders…

Het is de schuld van iets of iemand anders

Kijk, zo lang je je niet bewust bent van het feit dat je je eigen leven creëert heb je waarschijnlijk de neiging om de ‘schuld’ van negatieve situaties of ervaringen bij iets of iemand anders neer te leggen. Op zich heel logisch. Het is de schuld van je ouders of van een specifiek persoon die je iets heeft aangedaan of van de maatschappij, noem het maar op. De energie van ‘schuld’ is nog steeds een energie die heel erg gevoed wordt op aarde en dus een energie die de meesten van ons wel kennen en vaak ook gebruiken.

Als je dan bekend raakt met het principe dat je je eigen leven creëert en je bent gewend om te werken met de energie ‘schuld’ dan is dus je meest logische verklaring: oh, dus het is mijn schuld. 

Alles komt door mij

Hier zit ook zeker een heel stuk weerstand in tegen het concept dat je je eigen leven creëert. Want als je verder gaat redeneren vanuit die energie van ‘schuld’ dan is het dus je eigen ‘schuld’ wat je allemaal aan is gedaan. En dat zou dan weer betekenen dat die ander dus eigenlijk niks verkeerds heeft gedaan. Je hebt het immers over jezelf afgeroepen. Maar dat is niet waar. 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het creëren van je eigen leven en het neerleggen van de ‘schuld’ bij iets of iemand. Als iemand jou iets heeft aangedaan tegen jouw vrije wil in, dan is dat niet ok. Nooit. En het is niet jouw schuld dat dat gebeurd is. 

Schuld of verantwoordelijkheid?

Als je het hebt over het creëren van je eigen leven dan gaat het eigenlijk over het nemen van de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. En dat is echt iets heel anders dan de ‘schuld’ van dingen je zijn gebeurd op je nemen! Ik ga het verschil uitleggen.

Je creëert je eigen leven door te leven vanuit een bepaalde energie. En die energie neem je overigens mee vanuit vorige levens, vandaar ook dat sommigen in hele liefdevolle gezinnen terechtkomen en andere in wat minder optimale omstandigheden (en voor sommigen is dit heel zacht uitgedrukt). 

Kort door de bocht komt het er op neer dat als je eenmaal in bijvoorbeeld slachtofferenergie zit, dat je dan steeds opnieuw situaties aantrekt waarin je het slachtoffer bent. Is dit jouw schuld? Nee! Zolang je niet weet dat je je eigen leven creëert kun je dit soort patronen niet eens bewust doorbreken, hoe kun je dan schuldig zijn?

Van schuld naar verantwoordelijkheid

Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor je leven is het noodzakelijk dat je allereerst bekend bent met het principe dat je je eigen leven creëert. En ten tweede is het noodzakelijk dat je helder voor jezelf krijgt hoe je dan precies die situaties gecreëerd hebt. 

Pas als je dat weet kun je verantwoordelijkheid nemen. Als je dat dan nog steeds niet doet, dan kun je als je per se die neiging hebt tegen jezelf zeggen: “eigen schuld, dikke bult. Ik weet precies hoe ik dit had kunnen voorkomen en ik heb het niet gedaan.” Maar ook pas dan! (En zelfs dan is het overigens weinig productief, je bereikt veel meer met de energie van zelfcompassie dan met schuld).

Dus probeer weg te blijven van de energie van schuld. Het enige wat het doet is ervoor zorgen dat je jezelf slecht voelt over jezelf en het laat je in de weerstand schieten om echt te kijken naar hoe je nu eigenlijk je eigen leven creëert. En dat is zo zonde! Want als die weerstand wegvalt dan kun je kijken naar hoe je nou in die slachtofferenergie blijft hangen. Of in die energie van afhankelijkheid, of gebrek, of kritiek, of…. (vul zelf maar iets in).

PS: Wil je gaan ervaren dat je echt je eigen leven creëert en wil je dat bewuster gaan doen? Dan is mijn cursus ‘Je leven als spiegel van je ziel‘ iets voor jou!