board-786119_1920

Het meerkoppige monster dat weerstand heet: uitstelgedrag

Weerstand… Iedereen die weleens heeft geprobeerd om een gedragsverandering door te voeren heeft er mee te maken gehad. Het is een meerkoppig monster dat vele vormen aan kan nemen: uitstelgedrag, geen zin hebben, moe zijn, een aantal dagen lang totaal vergeten dat je iets probeerde te veranderen, zenuwen en ga zo maar daar. Waarschijnlijk ga ik er nog wel meer blogs over schrijven…

Maar voor nu degene waar de meesten waarschijnlijk het bekendst mee zijn… Uitstelgedrag. En eigenlijk kan uitstelgedrag in twee vormen om de hoek komen kijken.

Dat komt morgen wel…

De eerste vorm is de meest voor de hand liggende: je hebt je bijvoorbeeld voorgenomen om elke dag te gaan mediteren en dat gaat een paar dagen goed. En op dag 3 komen de eerste tekenen van uitstelgedrag: ‘Ik doe het vanavond wel, dan kan ik nu nog even langer in bed blijven liggen’ of ‘vandaag heb ik echt geen zin, dus ik sla vandaag even over, maar morgen pak ik de draad gewoon weer op’.

Als je merkt dat dit soort gedachtes in je opkomen is het even tijd om streng voor jezelf te zijn. Als je echt een verandering door wilt voeren moet je even door die weerstand heen en dan wordt het weer gemakkelijker. Maar hoe vaker je er aan toe geeft hoe lastiger het wordt. Dus kom gewoon je bed uit, stel het niet uit tot morgen, maar houd je aan de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt. Na een tijdje volhouden gaat de weerstand er vanaf en wordt het weer wat gemakkelijker om je nieuwe goede gewoonte door te zetten.

Dit moet eerst nog…

De tweede is wat lastiger om te herkennen. Ik besefte gisteren ineens dat ik er middenin zat! Hij is wat lastiger om te herkennen omdat je wel druk bezig bent. In mijn geval: ik was al een tijdje druk met mijn website. En er mankeerde nog vanalles aan. Mijn planning was al verschillende keren op de kop komen te staan. Eerst moest ik toch echt dat ene kleine beveiligingsdingetje oplossen. En een site kan echt niet live voor je op zijn minst drie blogs hebt geplaatst. Daarnaast moeten meteen alle toeters en bellen erop, want je wilt natuurlijk wel een superstrakke site neerzetten. En daar zit ook precies de valkuil van deze vorm van uitstelgedrag. Het is niet zozeer het uitstellen van het bezig zijn, maar wel het uitstellen van de stap waar het eigenlijk om gaat. In dit geval dus het live zetten van mijn site.

Je kunt hem herkennen als je veel langer dan strikt noodzakelijk in de voorbereidingsfase van iets blijft hangen. Nog een boek lezen over meditatie voor je ook echt gaat mediteren. Eerst sparen voor de beste mountainbike die er is, inclusief alle accessoires voor je kunt beginnen met mountainbiken. Eindeloos blijven zoeken naar de perfecte cursus of training om te kunnen gaan doen wat je graag wilt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Spannend

De oplossing? Je doel voor ogen houden en knopen blijven doorhakken op de weg er naar toe. Laat je niet teveel afleiden en neem genoegen met ‘goed’ in plaats van altijd te streven naar ‘perfect’. Maar misschien nog wel de belangrijskte: probeer eens vanaf een afstandje te kijken naar je redenen om te verzanden in de voorbereiding. Zo viel bij mij het kwartje dat ik het gewoon superspannend vind om mijn website live te zetten. Ik vind het superspannend om mezelf te laten zien. Dus is het veel veiliger om in de voorbereidingsfase te blijven zitten. Maar ja… Verandering komt niet vanuit de voorbereidingsfase. Dus mijn website gaat live. Vandaag nog. No excuses.